Results 1 to 7 of 7

Thread: water sensor

  1. #1
    Registered User
    Member ID
    CZCC-837
    Join Date
    May 2000
    Location
    Temecula, CA USA
    Posts
    28

    Default water sensor

    On a '73 240Z, what is the water sensor on the thermosat housing for? The sensor with 2 wires coming out of it. I assume the one with a single wire is for the water temp guage.

    One of the wires has broken off really close to the sensor. To close to be able to fix.

    Thanks.
    Garry
    '73 240z

  2. #2
    Registered User
    Member ID
    CZCC-837
    Join Date
    May 2000
    Location
    Temecula, CA USA
    Posts
    28

    Unhappy

    Does this mean no one knows what this sensor is? I am not talking about the sending unit for the temp. guage.
    Garry
    '73 240z

  3. #3
    Supporting Member ChrisA's Avatar
    Member ID
    CZCC-5906
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Lincoln, NE
    Age
    53
    Posts
    1,471

    Default

    Hey Garry, is your car an automatic? My 73 manual tranny car only has the one wire sensor. I'll look at my wiring diagram and see if I can help you. I thought auto tranny cars had some kind of thermo switch to advance/retard the timing on dual point distributors. But my car has been converted back to a 1971 induction system. So most of the 73 parts have been removed. I'll check it when I get home later and let you know tomorrow morning.

    Chris
    1973 240Z HLS30-156693

  4. #4
    Registered User
    Member ID
    CZCC-837
    Join Date
    May 2000
    Location
    Temecula, CA USA
    Posts
    28

    Default

    I have the manual tranny in it. I also have a set of 4 screw SUs installed.

    I am also in the process of removing parts from my 73 that are not either working or not needed.

    Thanks in advance.
    Garry
    '73 240z

  5. #5
    philo "Z" opher Zedrally's Avatar
    Member ID
    CZCC-2363
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Australia
    Posts
    1,818

    Default

    The water temp sensor was part of the emmision control system fitted on car with flat top carbie's. It main purpose was to control the electric fuel pump, in this case to dis-able it when the water temp was above a certain temp and revs below 300rpm [from memory].
    If you have round top SU's and no electric fule pump then I can see no useful purpose for the sensor.
    Mike of the Mire

    73 240Z Rally
    77 260Z Touring

    Bogged but not beaten

  6. #6
    Supporting Member ChrisA's Avatar
    Member ID
    CZCC-5906
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Lincoln, NE
    Age
    53
    Posts
    1,471

    Default

    Originally posted by Zedrally
    The water temp sensor was part of the emmision control system fitted on car with flat top carbie's. It main purpose was to control the electric fuel pump, in this case to dis-able it when the water temp was above a certain temp and revs below 300rpm [from memory].
    If you have round top SU's and no electric fule pump then I can see no useful purpose for the sensor.
    Hey Garry, Mike's right as far as I can tell. My 73 had it but not now. Found the connections under the hood taped off. My car doesnt have the electric pump anymore either and again the connections are taped off and tucked in with the rear main harness. Looks like a factory job as the tape is blue like the tape I've found in the dash wiring.

    Chris
    1973 240Z HLS30-156693

  7. #7
    Registered User
    Member ID
    CZCC-837
    Join Date
    May 2000
    Location
    Temecula, CA USA
    Posts
    28

    Default

    Thank you guys.

    I won't bother to fix or replace it then. I will actually pull it out and plug the hole.
    Garry
    '73 240z

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •